Nyhed

30 fjorde 30 dage

Danmarks Naturfredningsforening inviterer alle interesserede til eventet ”30 fjorde på 30 dage”, der rammer Sønderborg torsdag den 5. september kl. 15.30 ved Ringriderstatuen, Sdr. Havnegade/Sønderbro.

Grumset vand, fedtemøg og døde fisk. Danmarks fjorde og indre farvande har det i den grad skidt! Tilstanden er i flere fjorde så kritisk, at det er svært overhovedet at opstøve en levende fisk.

I år er de problematiske alger kaldet fedtemøg kommet markant tidligere på sæsonen end normalt, og selvom sommeren hidtil har været forholdsvis blæsende og kølig, så er der allerede tidligt målt kraftigt iltsvind flere steder. Det får Danmarks Naturfredningsforening til at frygte, at vi igen i år kommer til at opleve historisk omfattende iltsvind i de danske fjorde, ligesom vi gjorde sidste år, skriver Danmarks Naturfredningsforening.

For at sætte fokus på problemet og for at vise, at mange danskere er bekymrede for fjordene, har Danmarks Naturfredningsforening taget initiativ til den landsdækkende stafet ’30 fjorde på 30 dage’, hvor en særlig stafet lavet af glas skal bringes gennem landets fjorde med hjælp fra lokale sejlere, svømmere, surfere, lystfiskere, dykkere, m.fl.

Den 5. september er stafetten i Aabenraa Fjord, Als Fjord og Augustenborg Fjord og runder Sønderborg, inden den sendes videre til Flensborg Fjord.

I Sønderborg markerer vi stafettens ankomst fra kl. 15.30 ved Ringriderstatuen ved Søndre Havnegade. Her vil Borgmester Erik Lauritzen tage imod stafetten.
Der vil blive holdt taler, og informeres bredt om fjordene og deres tilstand. Dykkerklubben ”Poseidon”, Foreningen ”Als Stenrev” og Sønderborgs Naturvejledere vil være til stede og fortælle om deres spændende aktiviteter i og omkring fjordene.

”Alle er velkomne; vi håber på at se så mange som muligt - jo flere der møder frem, jo mere politisk vægt for sagen”, udtaler Carsten Jürgensen, oceanograf og bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforening, Sønderborg-afdelingen.

Stafetten skydes i gang i Hjarbæk Fjord nær Viborg – en af Danmarks mest forurenede og døde fjorde – inden den 30 dage senere når til Præstø Fjord på det østlige Sjælland. Fredag den 20. september bliver stafetten bragt til Christiansborg, hvor den vil blive overrakt til miljøminister Magnus Heunicke med budskabet om, at der over hele landet er et stort engagement for at redde vores fjorde.

 

 

 

Flere nyheder